Zimski tečaj GRS Rateče, 9. 12. 2017

Napisal Jurij Jeršin Obvjavljeno v dne 11. decembra 2017

Nova zima je tu in z njo tudi obvezen postajni tečaj pred zimsko sezono.

Nenavadno zgoden začetek letošnje zime je omogočil, da smo letošnji tečaj izvedli še pred prazniki. Inštruktorji, smo teden prej na Zatrniku, izvedli tečaj s starimi temami reševanja v zimskih razmerah in vsemi novostmi, ki se vsako leto pojavljajo na tem področju. V ospredju so pred vsem nove oziroma izboljšane lavinske žolne, sonde in lopate ter načini iskanja zasutih, predvsem sondiranja. Cilj postajnih tečajev je ta znanja prenesti na članstvo matične postaje. Za to sva poskrbela Iztok in jaz.

Razdelili smo se na dve skupini. Ena skupina je ponovila iskanje z lavinsko žolno več zasutih s poudarkom na prijateljski pomoči. Druga skupina pa je preizkusila novo metodo sondiranja imenovano »slalom« metoda. Metoda naj bi bila bolj uspešna, ker z njo pokrijemo večjo površino z manjšim številom reševalcev kot s starim načinom sondiranja.

Na vaji sondiranja smo teoretično ponovili še izkopavanje zasutega v plazu, kjer  smo se strinjali, da je kopanje najbolj zahteven del reševanja z lavinskim trojčkom.

Po končanih vajah smo odsmučali po Šurgovi Trebiži, ki nas je nagradila s četrt metra pršiča, nakar smo se povzpeli nazaj do bivše karavle in po cesti oddričali do Rateč, kjer smo v društvenih prostorih z analizo zaključili tečaj. Nova metoda sondiranja je bila lepo sprejeta, vendar s poudarkom, da mora biti »sonderska« ekipa uigrana in da je način primeren za manjše plazove.

Zima se je torej začela prej kot običajno in glede na trenutne razmere in napovedi bo zima še kako nepredvidljiva, zato vsem obiskovalcem zimskih gora svetujemo zvrhano mero previdnosti.

Z željo po čim manj nesrečah v letošnji zimi, Vam reševalci GRS Rateče želimo spokojen Božič in veselo in zdravja polno Novo leto 2018.

Jurij JERŠIN, GRS Rateče

Drugi prispevki

Reševanje v Tržaški smeri 21. in 22. 8. 2021

23. avgusta 2021 Jurij Jeršin

Reševanje Mali Jalovec

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Reševanje Ciprnik

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Pokrovitelji