Turno smučarska tekma Kanin in intervencija Kotovo sedlo, 3. 4. 2016

Napisal Jurij Jeršin Obvjavljeno v , dne 04. aprila 2016

Kolegi iz gorske reševalne službe Trbiž, so nas in GRS Bovec, zaprosili za pomoč pri zagotavljanju varnosti tekmovalcev na eni večjih dirk v turnem smučanju v naši bližini.

S startom na Nevejskem prevalu se je začela že 61. tekma po vrsti. Proga vodi do koče Gilberti, naprej do sedla Uršič preko Prestreljniškega okna na slovensko stran in čez sedlo Prevala nazaj na izhodišče. Vsega skupaj 18 km in 2160 m vzpona. Po tej progi tekmujejo pari, ki se morajo vseskozi držati skupaj. Krajša proga je namenjena posameznikom v dolžini 9,5 km s 1200 m vzpona. Za udeležence je to pravi preizkus vzdržljivosti, tehnike in trme.

Z naše postaje smo se povabilu odzvali trije reševalci. Organizator nam je določil navjišjo točko tekme, čez katero so se povzpeli le pari in sicer Prestreljniško okno. Ob 8:00 smo se z gondolo “prešvercali” do koče Gilberti in se od tu peš podali na uro oddaljeno okno. Poleg osebne opreme smo imeli s seboj še nahrbtnik s prvo pomočjo, kisikom in derfi…, defila…, debrifli… z napravo za oživljanje:) Naša ekipa je skrbela za tekmovalce na najbolj strmem vzponu na okno z italijanske smeri. Ta del proge je tudi najbolj zahtven, saj so tekmovalci že utrujeni, koncentracija popušča, zato je v ta namen v največji strmini napeljana 80 m vrv s katero si tekmovalci pomagajo na vrh. Na drugi strani okna, kjer so se tekmovalci spustili na našo stran Kanina, je za varnost skrbelo društvo GRS Bovec.

Kljub lepi vremenski napovedi je tečna koprena prekrivala dobršen del neba, pa še pihalo je skozi prepišno okno. V toplih oblačilih smo čakali prve tekmovalce in nam bilo treba dolgo čakati! Kaj kmalu so bili prvi pari preko okna in začuda še precej sveži. Prog s takimi karakteristikami se udeležijo res najbolje pripravljeni. Vse ekipe so brez težav prečkale našo linijo in razen navijanja, nismo imeli nobenega resnega posredovanja.

Po zadnjem paru smo pospravili vrv in kontrolne zastavice in se spustili po rahlo gnilemu snegu na izhodišče, kjer nas je čakalo okrepčilo in prava italijanska pašta. A glej ga zlomka, ravno pred razvajanjem brbončic se na telefonu izpiše: “Akcija plaz Kotovo sedlo, zbor takoj!!!” Praznih želodcev se odpravimo v Rateče pomagat kolegom, ki so morali prav tako zapustiti tekmovanje Mihov smuk v organizaciji GRS Kranjska Gora. Še pred našim prihodom, je Mare (oskrbnik v Tamarju), naše reševalce z motornimi sanmi velikodušno  prepeljal v Tamar. Od tu so se peš pognali proti Kotovemu sedlu. Simultano s klasično intervencijo, je potekalo tudi aktiviranje helikopterja. Le ta je priletel nekoliko kasneje, zaradi še ene intervencije na Primorskem. A vseeno pravi čas, da sem se še utegnil opremiti z letalsko opremo še pred njegovim prihodom, odhiteti na domači helioport in z njim odleteti na mesto intervencije, kjer so bili naši pobi že pri ponesrečenki.  Z imobilizirano poškodovano nogo smo jo s pomočjo EMV dvignili v helikopter in že je bila na poti v SB Jesenice.

Po pospravljanju opreme je bil končno čas za pozno nedeljsko kosilo.

Ekipa Nevejski preval: Florijan Erlah, David Matjaž in Jurij Jeršin.

Ekipa klasično reševanje: Marko Kopavnik, Toni Cuznar, Miha Rožič, Roman Slivnik, Tomaž Butinar, Nejc Butinar, Klavdij Matjaž, Gaber Štritof, David Matjaž, Sašo Tempfer, Matic Tempfer, Tomaž Cuznar, Florijan Erlah in RL Jurij Jeršin.

Fotografije: David Matjaž, Klavdij Matjaž in Jurij Jeršin

Za GRS Rateče,

Jurij Jeršin

 

 

Drugi prispevki

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Zimski tečaj GRS Rateče, 9. 12. 2017

11. decembra 2017 Jurij Jeršin

OBVESTILO!!!

05. maja 2017 Jurij Jeršin

Življenje, 13. 12. 2016

26. januarja 2017 Jurij Jeršin

Pokrovitelji