Reševanje Ciprnik

Napisal Jurij Jeršin Obvjavljeno v dne 11. decembra 2020

                                                                                ZDRS PLANINCA NA POTI PLANICA-CIPRNIK                                                                         

            15. 11. 2020

Nenavadno lepo in toplo novembrsko vreme družino zvabi na izlet proti Tromeji. Večinski del družine s pesjani vred, obrne v dolino pri bivši karavli Edvarda Kardelja pod Tromejo, jaz pa z novim padalom vztrajam do vrha Petelinjaka. Današnji dan bo kot nalašč za preizkus nove »cote« v, tako upam, termičnih razmerah. Toplo ozračje in težak nahrbtnik poskrbita, da preznojen dosežem vrh današnjega cilja. Petelinjak je nekoliko višji vrh vzhodno od vrha Peči oziroma Tromeje. Nahaja se tik na meji z Avstrijo, pozimi se nanj lahko pripelješ z vlečnico. Na vrhu sem sam, v miru se preoblečem, pripravim krilo, tišino zmoti le sprejemanje sporočil zunanjega ministrstva, ki kot mama bdi nad tem, kdaj sem na tujem omrežju. Seveda jih niti ne pogledam.

Na vrhu piha komaj zaznaven jugo zahodnik in samo upam lahko, da bom na njegovih krilih čim dlje jadral. Vzletim in se takoj usmerim zahodno ob grebenu proti vrhu Peči. Inštrument za zaznavanje dviganja je žalostno tiho, žalosten sem seveda tudi jaz. Ko se že poražen usmerim proti dolini se začne tečno a odrešujoče piskanje. Obrnem, piskanje kar ne pojenja. Skoraj uro obiram vršičke smrek pod Tromejo, splezam do vrha a preko njega ne gre, kljub vsemu je že november z izrazito inverzijo.  Pristanem v Ratečah v zmerni vzhodnik in inštrument pokaže, da sem v skromnih termičnih razmerah preletel celih 21km. »Plahta« je čudovita!

Doma kosilo in počitek, ko mi Dominika pravi, da sliši helikopter ali pa traktor. Če je helikopter gre verjetno na Primorsko pomislim, naslednji trenutek pa pomislim na sporočila v telefonu. Kaj če imamo mi intervencijo?  Mogoče je pa med tistimi z MZZ-ja? S strahom pogledam sporočila in res je med njimi: PADEC PLANINCA CIPRNIK, ZBOR V GARAŽI , TAKOJ! In tisti zvok traktorja je zvok helikopterja! O bog! Spet tekanje gor in dol, čelka, nahrbtnik, pas, čelada, klicanje kolegov. Gaber mi pove, da so vsi z opremo že v Planici. Zapeljem se v dolino pod Poncami. Tu izvem, da je helikopter že odložil zdravnika Andreja in letalca Gregorja iz GRS Kranjska Gora k ponesrečencu. Ob njem sta še dva planinca, ki sta padec  videla, se spustila do njega, mu nudila prvo pomoč ter poklicala ReCO Kranj 112. Zdravnik zaprosi še za enega reševalca letalca, ker, da je teren zahteven in, da sama z Gregorjem ne bosta uspela naložiti ponesrečenca v vakuum in helikoptersko vrečo. Pripravim se. Pilot Miha, kopilot Urban in tehnik Primož me poberejo pod Planiško lepotico. Vpnem se v kljuko jeklenice in čakam, da posadka nameri jeklenico točno nad ponesrečenca. Mesto nesreče me niti ne preseneti. Zdrs se je zgodil na edinem nevarnem mestu, kjer pot preči zelo strm graben, ki v kombinaciji vlage, listja in iglic postane nevarna drsalnica. Primož in posadka me precizno spustijo na mesto nesreče. Kraj je ozek, strm z nekaj moteče hlodovine in vej. S ponesrečencem se ukvarja zdravnik Andrej, nameščeno ima že vratno opornico, Grega se muči z vakuum in helikoptersko vrečo. Prostora je res malo, možak pa že na pogled v bolečinah in hudo poškodovan, vendar je pri zavesti in se pogovarja z nami. Dejstvo, ki nas pomiri. Vsak premik moramo opraviti čim bolj prijazno do ponesrečenca. Dodatne roke reševalcev bi prav prišle, vendar je v grabnu komaj dovolj prostora za trojico in ponesrečenca. Previdno, a z muko prestavimo ponesrečenca na vakuum blazino in v heli vrečo. Zapnemo vse pasove, kar otežuje kup vej pod vrečo. Pri dvigu bo potrebno biti zelo previden, saj veje predstavljajo možnost povezave s tlemi, ki se je pri tem delu najbolj bojimo. Končno je ponesrečenec pripravljen. Dr. Andrej pokliče posadko.  Najprej gre z vitlo zdravnik, potem jaz z vrečo in ponesrečencem, Grega pa pozorno opazuje morebitne povezave s tlemi, kar mi daje občutek varnosti pri tem stresnem menevru. Helikopter nas odloži na heliportu v Ledinah, kjer fantje domače postaje pomagajo zdravniku dokončno imobilizirati ponesrečenca. Midva z Gregom povitlava še planinca, ki sta se spustila do ponesrečenca in jih odloživa v Ratečah. Rateški fantje še naložijo ponesrečenca in posadka z njim odleti v SB Jesenice.

Planinca sta res opravila dobro delo, ko sta se spustila do ponesrečenca, mu pomagala po najboljših močeh in poklicala pomoč. V nasprotnem primeru za zdrs ne bi vedel nihče in s takimi poškodbami noči ne bi preživel. Sreča v nesreči je bilo tudi mesto, kjer se je nesrečnik ustavil. Graben se namreč konča z zelo dolgim skalnim skokom, kjer pa bi bil izid nesreče precej bolj tragičen.

Na intervenciji je sodelovalo 12 reševalcev GRS Rateče, zdravnik HNMP Andrej Kunstelj, reševalec letalec GRS Kranjska Gora Grega Oblak in člani posadke SV: Miha Einhauer, Urban Ulčar in Primož Skočir s helikopterjem Bell 412. Hvala prav vsem za nesebično pomoč, kot tudi naključnima planincema, ki sta možaku pravzaprav rešila življenje.

Jurij Jeršin, GRS Rateče

Drugi prispevki

Reševanje v Tržaški smeri 21. in 22. 8. 2021

23. avgusta 2021 Jurij Jeršin

Reševanje Mali Jalovec

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Reševanje Ciprnik

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Pokrovitelji