OPOZORILO!

Napisal Jurij Jeršin Obvjavljeno v dne 12. decembra 2016

Prav grozljivo je branje črne kronike v ponedeljkovem jutru. Ponce, Škrlatica, Olševa, to so tri naše gore, na katerih je prišlo do tragičnih dogodkov v minulem vikendu.

Zima letos skopari s snegom, sicer je snežilo v pozni jeseni, vendar je odjuga z dežjem pobrala dobršen del snežne odeje. Ostale so relativno redke zaplate snega, ki so v zadnjih dneh hladnega anticiklona močno pomrznile. Zato pogled iz doline ustvarja varljiv občutek kopnega visokogorja. Vendar pa ta občutek močno vara. Ravno ta varljiv občutek zavede planince in se v hribe podajo slabo opremljeni.  Kljub vsemu se je v tem času potrebno lotiti visokogorja s popolno zimsko opremo kot so dereze in cepin! Nikakor pa ne z vse bolj popularnimi verigami, ki so namenjene položnejšim potem pod gozdno mejo.  Stanje poti v visokogorju je  v takih razmerah najslabše. Kopna pot in ledene zaplate se izmenjujejo vsakih nekaj metrov in že najmanjša napaka pri hoji lahko privede do zdrsa in posledično hudih poškodb ali celo smrti. Zato pozivamo vse potencialne obiskovalce gora naj se v hribe v tem času podajo opremljeni zimskim razmeram primerno. Torej obvezno z derezami in cepinom ter izkušnjami in preudarnostjo.

In še nekaj napotkov: Dan je mnogo krajši v zimskem času, zato računajte z začetkom daljših tur še v temi, ob tem bo dobrodošla naglavna lučka, o nameravani turi obvestite svojce, tudi v primeru spremembe načrta, na zahtevnejše ture se ne odpravljajte sami, napolnite in varčujte z baterijo mobilnega telefona, da ne omenjamo toplih oblačil, toplih napitkov in hrane.

Srečno in varno v gorah, GRS Rateče

Galerija

Drugi prispevki

Reševanje v Tržaški smeri 21. in 22. 8. 2021

23. avgusta 2021 Jurij Jeršin

Reševanje Mali Jalovec

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Reševanje Ciprnik

11. decembra 2020 Jurij Jeršin

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Pokrovitelji