Ogenj v Alpah

Napisal Jurij Jeršin Obvjavljeno v dne 19. avgusta 2016

13. avgusta 2016 ob 21 h so na Visoki Ponci, Slemenovi Špici, Vošci in Dovški Babi zagorele bakle in se prižgale lučke. S tem smo se v našem društvu skupaj z Društvom za Naravo – Jalovec Rateče ter s Planinskima društvoma Gozd Martuljk in Dovje – Mojstrana tradicionalno pridružili alpski akciji Ogenj v Alpah. »Ognje« smo z Visoke Ponce opazovali tudi v sosednji Italiji in Avstriji (jezero Zollner, Spitzegel nad Hermagorjem, Naravni park Dobrač blizu Beljaka…).

Akcija poteka vsako leto drugo soboto v avgustu, odvijati pa se je začela leta 1986 v Švici pod okriljem organizacije za varstvo Alp CIPRA. Namen je ozaveščanje vseh držav alpskega loka, ki posedujejo oz. upravljajo Alpe – Švice, Francije, Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije. Gre predvsem za varovanje narave in občutljivega habitata – vodovarstvenega območja ter za trajnostni turizem v Alpah.

V preteklosti je ogenj služil kot opozorilo v primeru grozeče nevarnosti. Ogenj v Alpah pa predstavlja simbol za ohranitev naravne in kulturne dediščine alpskih območij ter za ohranitev alpskih ekosistemov. Ta akcija je namenjena prebujanju posameznikov in širše skupnosti za krepitev moči odločanja in prevzema odgovornosti za dejanja. Potrebno je spoznanje, da je narava dediščina s katero je potrebno skrbno gospodariti, skladno z naravnimi zakoni.

Kresovi, bakle in lučke niso le opozorilo na probleme in zahteva za njihovo reševanje. So tudi odraz volje in moči, da se aktivno vključimo v njihovo reševanje.

Polona Petrovič Erlah, Društvo za naravo-Jalovec

Drugi prispevki

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Zimski tečaj GRS Rateče, 9. 12. 2017

11. decembra 2017 Jurij Jeršin

OBVESTILO!!!

05. maja 2017 Jurij Jeršin

Življenje, 13. 12. 2016

26. januarja 2017 Jurij Jeršin

Pokrovitelji