Kratko društveno poročilo o reševanju na Rateških Ponca

Napisal leon Obvjavljeno v dne 31. januarja 2016

V petek, 24. 8. 2007, smo reševalci GRS Rateče prejeli obvestilo o padcu planinca nekje pod grebenom Rateških Ponc, njegova sestra  pa je ostala v steni in ne more niti sestopiti do njega niti se vrniti na greben.

Po natančnem razgovoru s planinko smo se odločili, da skupina reševalcev z zdravnikom Petrom Najdenovom odide do koče Zacchi na italijanski strani, se poda na greben ter skuša najti planinko in ponesrečenega. Po 1 uri in 50 minutah smo dosegli greben, od koder smo se napotili proti Strmemu Strugu in Zadnji Ponci, kjer naj bi bila po opisu planinca. Kljub nenehnemu klicanju in obsvetljevanju ostenja pod nami nismo mogli ugotoviti, kje je planinka.

Bila je tako daleč v steni, da je ni bilo moč slišati ali je obsvetliti z lučjo. Zaradi  teme in ker nismo vedeli natančne lokacije ponesrečencev, smo se morali odločiti za vrnitev na Zadnjo Ponco in sestopiti nekje do polovice markirane poti. Iz Tamarja je bila medtem aktivirana druga skupina reševalcev, ki bi morda s spodnje strani planinko laže slišala. V območju melišč pod Strugom in Zadnjo Ponco sta se skupini sestali.

Ugotovljeno je bilo, da je planinka še okoli 400 metrov levo v steni in bi bil prehod do nje trajal najmanj 3 ure. Ker smo za ob  6.30 zjutraj naročili pomoč helikopterja SV, smo se ob 4.00 uri vrnili v Tamar. Ko se je zdanilo, smo s pomočjo daljnogleda in po ponovnem razgovoru s paninko določili natančno lokacijo.

Ob 7.30 smo ob pomoči helikopterja reševanje nadaljevali. Iz stene je bila najprej dvignjena in prepeljana preživela. Nato so bili na melišče pod steno spuščeni zdravnik Najdenov, reševalec letalec in policist GPE, ki so odšli do padlega, kateremu žal zaradi hudih poškodb, ki jih je pretrpel ob padcu čez steno, nismo mogli več pomagati. Akcija je bila zaključena ob 10.00 v Tamarju.

Zapisal načelnik GRS Rateče Marko Kopavnik

Drugi prispevki

Srečno knapi!

13. junija 2018 Jurij Jeršin ,

Žičnica Planica

16. marca 2018 Jurij Jeršin

Zimski tečaj GRS Rateče, 9. 12. 2017

11. decembra 2017 Jurij Jeršin

OBVESTILO!!!

05. maja 2017 Jurij Jeršin

Življenje, 13. 12. 2016

26. januarja 2017 Jurij Jeršin

Pokrovitelji